Bootovertochten, ferries en cruises in Europa

Dun Laoghaire

Dún Laoghaire - ongeveer uitgesproken als "doen leere" (iers) of "dun lierie" (engels) - ligt ten zuiden van Dublin, gelegen aan Dublin Bay.

De stad is voornamelijk bekend als haven van de veerdiensten naar Holyhead in Wales en Liverpool in Engeland. Verder is het de thuishaven van een aantal grote jacht- en zeilclubs. De haven heeft twee pieren, waarvan met name de oostpier in trek is voor recreatie.

Op enige minuten lopen van de haven ligt de martellotoren die wereldberoemd is geworden als locatie in het boek Ulysses van James Joyce. In 1821 werd de stad officieel omgedoopt in Kingstown ter ere van een bezoek van de Britse koning George IV. Honderd jaar later kreeg de stad zijn oorspronkelijke naam weer terug. Deze naam is afkomstig van koning Laoghaire (5e eeuw), die als eerste Sint Patrick toestemming gaf het christendom te prediken. Het woord dún betekent fort. Veel locaties in de regio zijn bereikbaar via het uitgebreide busnet en er is ook een station van de DART, het metronetwerk rond Dublin.


Dun Laoghaire Harbour website

dun-laoghaire.jpg
 


Boot van Dun Laoghaire naar